سفر به تبریز

۱۰

اردیبهشت
۱۳۹۸

سفر به تبریز

ارسال شده توسط: modir/ 539 0

سفر به تبریز

تبریز یکی از شهرهای تاریخی ایران و‌ قطب گردشگری شمال غرب کشور است، موقعیت ممتاز جغرافیایی و تاریخی این شهر از یک طرف و قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم از طرف دیگر، تبریز در طول قرن‌های گذشته همواره یکی از مهم‌ترین مراکز تجارت و بازرگانی آسیای غربی به‌شمار می‌رفته است. کوهستان‌های فوق‌العاده، طبیعت زیبا، و خود شهر و بخشهایی از آن جزو مقاصد گردشگری آذربایجان به‌حساب می‌آیند. جاذبه های گردشگری این شهر را می‌توان در قلعه‌های خارق‌العاده‌ی، مساجد، کلیساها و بازارها مشاهده کرد؛ اما ماجرا به اینجا ختم نمیشود و در سفر به آذربایجان می‌توانید از مراکرز دیدنی تبریز که تعدادشان هم زیاداست،‌ دیدن کنید.
شما هم اگر میخواهید به تبریز سفر کنید و از جاذبه های بی نظیر این شهر زیبا بازدید کنید آژانس مسافرتی سفرسازان به شما کمک می کند.

مقبره الشعرا

 

مقبره الشعرا

در سفر به تبریز حتما ایز این بنای بسیار زیبا دیدن کنید.مقبره‌الشعرا مدفن بیش از ۴۰۰ شاعر و عارف و مردان نامی ایران و کشورهای همسایه است و یکی از گورستان‌های تاریخی شهر تبریز در محله‌ی سرخاب است. این آرامگاه در تقاطع خیابان‌های ثقهالاسلام و عارف و در ضلع شرقی بقعه سیدحمزه و مقبره قائم مقام و ملاباشی قرار دارد و در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۸۷ با شماره ثبت ۲۵۱۹۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. مقبره الشعرا در گذشته با اسامی حظیرهالقضاه، حظیرهالشعرا و قبرستان سرخاب نیز نامیده می‌شد؛ اما گذشت روزگاران و مهم‌تر از آن حوادث طبیعی چون سیل و زلزله، شکل ظاهری آن را از بین برده است
این بنا تلفیقی از هنر معماری سنتی و مدرن است که در بلندای این مجموعه‌ی فرهنگی و تاریخی خودنمایی می‌کند و همه ساله در تعطیلات نوروزی پذیرای یک میلیون گردشگر داخلی و خارجی است. مقبره استاد شهریار وسط این مجموعه تاریخی و فرهنگی واقع شده که بیش از ۳۰ متر ارتفاع دارد.

بازار تبریز

بازار بزرگ تبریز

بازار تبریز بزرگ‌ترین بازار سرپوشیده‌ی جهان به طول حدود یک کیلومتراست که در مردادماه سال ۱۳۸۹ خورشیدی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید. این بازار در سال ۱۱۹۳ هجری قمری در اثر زلزله با خاک یکسان شد؛ اما معماران زبردست در مدتی کوتاه آن را بازسازی کردند که بازار کنونی مربوط به اواخر حکومت زندیه و عصر قاجار است.

سازه‌های آجری به‌ هم‌ پیوسته، گنبدهایی با کاربندی‌های زیبا، طاق‌ها و چینش مغازه‌ها، کثرت تیمچه‌ها و وجود تعداد زیادی مدرسه و مسجد که در کنار سراهای بازرگانی جای گرفته‌اند، این بازار را به‌عنوان نمونه‌ای عالی از محیط تجارت و زندگی اسلامی و شرقی به یادگار گذاشته‌اند.

این بازار از سمت غرب به مسجد جامع و از سمت شرق به عالی‌قاپو محدود شده و از شمال، بخش‌هایی از شمال رودخانه‌ی مهران‌رود را شامل می‌شود و این دو بخش به ‌وسیله‌ی پل‌های چوبی که در امتداد راسته‌ بازار قرار دارند، به یکدیگر متصل می‌شوند.

اغلب تیمچه‌ها و سرای‌ها در این بازار سه طبقه هستند که طبقه‌ی اول مخصوص انبار کالا، طبقه‌ی دوم تجارتخانه و محل کار و طبقه‌ی سوم جهت استراحت و آسایش طراحی شده‌ است. راسته‌های اصلی توسط راسته‌های فرعی به هم متصل شده‌اند و در فضاهای بین آن‌ها تیمچه‌ها و سراها قرار دارد. تقاطع راسته‌ها در سه راهی‌ها و چهار راهی‌ها را طاق‌های آجری گنبدی پوشانده که بزرگ‌ترین گنبد بازار، گنبد تیمچه امیر و زیباترین نوع معماری آن تیمچه‌ی مظفریه است.

این مجموعه با نام مجموعه بازار تبریز در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۱۰۹۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، در سال ۲۰۱۰ نیز این مجموعه با شماره ثبت ۱۳۴۶ به عنوان یکی از میراث جهانی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.

آدرس : تبریز خیابان جمهوری اسلامی

مسجد جامع تبریز

مسجد جامع تبریز

مسجد جامع تبریز که در کتب تاریخی آنرا به عنوان مسجد جمعه و جامع کبیری نام برده اند در همه ادوار تاریخ همواره مسجد جامع شهر بوده و از جمله کهن‌‌ترین عمارات تاریخی این شهرستان محسوب می‌شود. قدیمی ترین بخش آن شبستان وسیعی است از طاق ها و گنبدهایی که بر فراز ستون های ۸ گوش آجری که زینت بخش آن گچبری های ظریف و هنرمندانه دوره روادیان  است بنا شده است.
موقعیت مکانی این عمارت خارق العاده به گونه‌ای است که بازار تبریز آن را احاطه کرده است. در دوره حکومت آق قویونلوها در آذربایجان گنبدی رفیع مزین به انواع کاشیکاری های معرق به وسیله سلجوق شاه بیگم زن اوزون حسن در بخش شمالی آن احداث شده که هنوز هم پایه ها وگوشه هایی از کاشیکاری های آن باقیمانده است.
در زلزله سال ۱۱۹۳ ه.ق که کلیه عمارات تبریز را در هم می کوبد این مسجد نیز از خرابی بی نصیب نمی ماند . مسجد فعلی با پایه های متین وپوشش طاق وچشمه بعد از زلزله ( اوایل حکومت قاجاریه ) وتوسط حسینقلی خان دنبلی حاکم وقت بنا شده است که از آثار خوب قاجاریه می باشد.

ربع رشیدی تبریز

ربع رشیدی

رَبع رشیدی یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند شهر تبریز واقع در خیابان عباسی به سبک معماری آذری است. این دانشگاه حدود ۷۰۰ سال پیش در تبریز به‌نام رشیدالدین فضل‌الله همدانی ایجاد شد. این دانشگاه شامل چهار دانشکده بود که در چهارطرف آن قرار داشت و اربع یا چهار عربی را به خود اختصاص داد و این مکان بنام ربع رشیدی شهرت یافت.این بنا در تاریخ ۱۰ آذر ۱۳۵۴ با شماره  ثبت ۹۴۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.به گواهی تاریخ نسبت به بیشتر دانشگاه‌های معتبر اروپا از نظر تقدم زمانی پیشتاز بوده است.

این مجموعه در دامنه کوه سرخاب در محلی باصفا و بلند در اوایل قرن هشتم یا اواخر قرن هفتم هجری بنا شده و طبق نوشته تاریخ‌نگاران و جهانگردان بسیار پهناور و دارای ساختمان‌های گوناگون همچون مسجد و مدرسه و بیمارستان (دارالشفا) و کتابخانه و گنبدی برای آرامگاه خواجه رشیدالدین بوده‌است. این بنا مانند بیشتر شهرهای کهن دارای حصار و بارویی بزرگ بوده‌است.

ارگ علیشاه تبریز

ارگ علیشاه

ارگ علیشاه با قدمتی ۷۰۰ ساله، از جمله مهم‌ترین دیدنی‌های تبریز و یکی از بلندترین و قدیمی‌ترین دیوارهای تاریخی کشور است.طبق نقل قول‌ها و نوشته های جهانگردان تاریخی، ارگ علیشاه تنها بنای مرتفع شهر تبریز بوده که حتی از دوردست دیده می‌شده است. این بنای بی‌نظیر، ابتدا به صورت مسجدی عظیم بنا شده بود که در اثر گذر زمان، همچنین زمین‌لرزه‌های متعدد این شهر و نیز جنگ‌ها تا حدود زیادی تخریب شده است. در حال حاضر، تنها بخش باقی‌مانده از این بنا دیوار مرتفعی است که به نام ارگ علیشاه خوانده می‌شود.

بنای نخستین ارگ در میان سال‌های ۷۱۸ تا ۷۳۹ هجری قمری با هدف ساخت آرامگاه بزرگی در صحن مسجد علیشاه تبریز در هنگام وزارت علیشاه انجام شد. ولی با فروریختن سقف بنا به هنگام ساخت و همچنین با مرگ علیشاه، ادامه ساخت بنا در آن زمان متوقف شد. این مجموعه به اقتضای ویژگی‌های هر دوره، کاربری‌های متفاوتی نیز داشته است. در دوران سلطنت قاجاریه، این مسجد و محوطه آن به انبار غلات و انبار مهمات نظامی تبدیل شده و ازاین‌ رو حصاری دور آن کشیده شد و به همین دلیل نام آن به ارگ تغییر یافت.

  • آدرس: خیابان امام، چهارراه شریعتی، به سمت میدان ساعت، جنب مصلی امام

موزه آذربایجان

موزه آذربایجان

این موزه یکی از مهم‌ترین موزه‌های ایران و دومین موزه باستان‌شناسی کشور پس از موزه ملی ایران شناخته می‌شود که در جوار مسجد کبود قرار گرفته‌است. زیربنای موزه آذربایجان ۲۴۰۰ مترمربع بوده و دارای سه طبقه و یک سالن نمایش در هر طبقه به ابعاد ۳۷ در ۱۲ متر، چند اتاق اداری و کتابخانه است.

آثار تاریخی و هنری متعلق به دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی  در موزه‌ی آذربایجان وجود دارد. در این موزه گنجینه‌ای مهم و با ارزش حاوی دوازده هزار قطعه اشیای عتیقه و هنری دارد که ۲۳۰۰ قطعه‌ی آن به ثبت رسیده است.در طبقه‌ی همکف موزه آذربایجان، آثار و اشیای تاریخی مربوط به دوران پیش از تاریخ و دوران پیش از اسلام گردآوری شده‌اند که سفالینه‌های تپه اسماعیل‌آباد با قدمت هفت هزار ساله از تاریخی‌ترین آثار این بخش به‌‌شمار می‌‌روند. در سالن نمایش طبقه‌ی اول و در امتداد آثار تمدن‌های باستانی ایران، اشیای به جا مانده از تمدن نیشابور در قرن چهارم هجری قرار دارد که مشخصه‌ی آن‌ها به‌کارگیری لعاب سفیدرنگ با نقش و نگارهای اسلامی و خط کوفی است. طبقه‌ی زیرزمین موزه‌ از دیرباز تاکنون محل نمایش و نگهداری مجسمه‌های نفیسی است که توسط مجسمه‌ساز شهیر تبریزی «احد حسینی» خلق شده‌اند.

  • زمان بازدید: بهار (۸-۲۰) تابستان (۸-۱۴ و ۱۶-۲۱) پاییز و زمستان (۹-۱۸)
  • آدرس: خیابان امام، جنب مسجد کبود

پارک ائل گلی

پارک ائل گلی

 

ائل‌ گلی یا شاه گلی یکی از مهم‌ترین تفرجگاههای شهر تبریز است که در جنوب شرق آن و در ۷ کیلومتری مرکزشهر واقع شده است. ائل گلی در ابتدا استخری بود که در زمان آق قویونلوها ایجاد شد و در دوران صفویه نیز گسترش یافت. پیش از روی کار آمدن صفویان، این استخر بزرگ‌ترین منبع ذخیره آب جهت آبیاری باغ‌های شرق تبریز بود.

سطح دریاچه در فصل زمستان یخ می‌زند و نمای متفاوتی به محیط اطرافش می‌بخشد. در وسط استخر ائل گلی ساختمانی هشت ضلعی و دو طبقه وجود دارد که با نام کاخ ائل گلی شناخته می‌شود. این بنا در حال حاضر به‌عنوان رستوران مورد استفاده است. مسیری در وسط استخر ائل گلی وجود دارد که انتهای آن به این بنا متصل می‌شود و در واقع امارت مذکور در وسط استخر و به‌صورت شبه‌جزیره قرار گرفته است که بر حس و حال جالب آن می‌افزاید. عمق دریاچه‌ی ائل گلی ۱۲ متر برآورد می‌شود و در محوطه‌ی آن می‌توان قایقرانی کرد. همچنین شهربازی، غذاخوری، فست‌فود و کافی‌شاپ‌های متعددی در داخل این گردشگاه وجود دارند

  • آدرس: تبریز، آزادراه کنارگذر جنوبی تبریز، ایستگاه مترو ائل گلی

کوه عون ابن علی

کوه عون ابن علی

 

کوه عون بن علی یا همان کوه عینالی با رنگی سرخ در ناحیه‌ی شمالی تبریز قرار دارد و ارتفاع بلندترین نقطه آن از سطح دریا ۱۹۶۰ متر است. در واقع کوه عینالی به مجموعه‌ای از قله‌ها، تپه‌ها، دره‌ها و… گفته می‌شود که در مجموعه‌ی جغرافیایی معینی قرار گرفته‌اند. عینالی از سمت شمال به رودخانه تلخه رود (آجی چای)، دریاچه ارومیه و دره‌های شهرستان اهر، از شرق به چشمه کهلیک (کهلیک بولاغی)، از جنوب به طرف فرودگاه تبریز و از غرب به خیابان‌ها و شهرک‌های شهر تبریز منتهی می‌شود.‌ علاوه‌بر بقعه عون بن علی، امکانات رفاهی نظیر تله‌کابین و رستوران این منطقه را به یکی از گردشگاههای محبوب شهر تبدیل کرده است.

موقعیت کوهستانی بقعه عون بن علی بطوریست که علاقه‌مندان به ورزش می‌توانند از مسیر کوهنوردی و صخره‌نوردی به این مکان دست یابند. همچنین، راه دسترسی ماشین‌رو و آسفالته از مسیر اتوبان پاسداران (کمربندی شمالی) تا بالای کوه و محوطه امامزاده امتداد داشته و روشنایی آن به طور کامل تامین شده است که شب‌ها جلوه‌ای خاص به کوه می‌بخشد.

  • آدرس: آذربایجان شرقی، تبریز، اتوبان پاسداران

مسجد کبود

مسجد کبود

مسجد کبود یا مسجد جهانشاه که فیروزه‌ی اسلام شهرت دارد از مسجدهای تاریخی تبریز مربوط به دوران حکمرانی قراقویونلوها در قرن نهم هجری است. کاشی‌های معرق فیروزه‌ای و لاجوردی این مسجد با انواع خطوط عالی مانند ثلث، نستعلیق، نسخ و طرح‌های بدیع هندسی و اسلیمی مورد توجه ارباب ذوق و هنر است و یکی از آثار ارزشمند معماری ایرانی به‌شمار می‌رود که به لحاظ شیوه‌ی معماری این مسجد را از سایر نمونه‌های معماری مسجد متمایز کرده است.

این بنا با نام‌های مختلف از جمله گوی مسجد (به ترکی همان مسجد کبود)، مسجد جهانشاه معروف و مشهور بوده است. زلزله سال ١١٩٣ هجری باعث  آسیب فراوان به این مسجد شده و گنبدهای آن فرو ریخته است. اگرچه امروزه از این بنا جز سردر و چند پایه، چیزی باقی نمانده؛ ولی این باقی‌مانده اندک نیز شاهدی بر شکوه و زیبایی این مسجد از قرن ۸۷۰ هجری قمری است.

 

اگر قصد سفر به تبریز را دارید آژانس سفرسازان تبریز به شما کمک می کند تا ارزانترین و بهترین تور گردشگری تبریز را انتخاب و از بازدید مراکز گردشگری تبریز لذت ببرید.

 

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

ارسال دیدگاه